Bijzonder bezoek voor duurzame basisschool
Geschreven op: 30-03-2019

Op honderden basisscholen wordt op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, voorgelezen. De Rotterdamse basisschool De Wilgenstam krijgt op woensdag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, bezoek van een bijzonder gezelschap:
prinses Laurentien van Oranje,  Jan Peter Balkenende,  Alexander Collot  D’Escury, Gerard Veerbeek en Joris Putman.

In het kader van de landelijke voorleesactie zullen zij op 10-10 in verschillende groepen voorlezen en met de kinderen in gesprek gaan over het thema duurzaamheid. De voorleesactie op de Dag van de Duurzaamheid vindt plaats op honderden basisscholen en kinderboerderijen in Nederland. Op deze locaties wordt door burgemeesters, wethouders, leerkrachten, ouders, pabo-studenten, professionals, bekende en onbekende Nederlanders voorgelezen uit drie ‘groene’ kinderboeken. Naast het voorlezen gaan zij ook  in gesprek met de kinderen over hoe de wereld schoner, mooier en eerlijker kan.

Om alle leeftijden bij de actie te betrekken is er dit jaar voor drie boeken gekozen: Pluk redt de dieren (Annie M.G. Schmidt & Fiep Westendorp), Help, mijn iglo smelt (Natalie Righton & Ton Koene) en Mr Finney en de andere kant van het water (prinses Laurentien van Oranje & Sieb Posthuma).  

OBS De Wilgenstam is de eerste energieneutrale school na renovatie. Zo zijn de daken voorzien van zonnepanelen, zijn de gevels klimatologisch verbeterd en wordt er gebruik gemaakt van bodemenergie. Ook de luchtkwaliteit is verbeterd. De school heeft een groen schoolplein dat is ontworpen in overleg met leerlingen en leerkrachten. Bekijk hier een filmpje over de school.

Naast de prominenten die in Rotterdam gaan voorlezen, doet weervrouw en ambassadeur van de Dag van de Duurzaamheid Helga van Leur ook mee met de voorleesactie en zal zij voorlezen op een school in Utrecht. 

De voorleesactie is een samenwerking tussen Urgenda, Duurzame PABO, programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling, SchoonPlein en de Missing Chapter Foundation in het kader van de Dag van de Duurzaamheid.